De geschiedenis van Panama

De oorspronkelijke bewoner van Panama was de indiaan. De eerste Europeaan die Panama zag was de Spaanse ontdekkingsreiziger Rodrigo de Bastidas, die in 1501 langs de Caribische kust bij Darién zeilde. Het jaar daarop kwam de beroemde Columbus in Panama aan. Columbus verkende de kustlijn, vestigde een nederzetting en noemde de streek Veraguas. In 1510 ontsnapte een eerder bemanningslid van Bastidas aan zijn schuldeisers als verstekeling op een koopvaardijschip naar Darién. Als vroege kolonist steeg zijn ster snel en werd hij benoemd als gouverneur van de streek. Later werd Pedrarias Davila gouverneur, hij stichtte onder andere Panama-Stad. De Spanjaarden waren lang heerser in Panama en beleefden daar vele avonturen en werden rijk door de koopvaart. In de eerste jaren van de achttiende eeuw vochtten Spanje en Engeland om Panama. In 1821 brak Panama met Spanje en sloot zich aan bij Gran Colombia, oorspronkelijk een unie van Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela. In 1830 viel Colombia uiteen. Panama riep een onafhankelijkheid uit maar buurland Colombia trok het met geweld naar zich toe.
Nu was Panama een van Colombiaanse provincies. Omstreeks 1890 had de VS besloten dat een vaarweg tussen de twee oceanen handig was.
Voor zo’n kanaal leek Nicaragua het meest geschikt. Dat er toch voor Panama werd gekozen, is grotendeels te danken aan de onvermoeibare inspanningen van de fransman Philippe. In 1894 zette Philippe de Compagnie Nouvelle op en verwierf hij de Franse rechten op het aanleggen van het kanaal.
In 1904 verkocht hij de rechten aan de VS voor 40.000.000 dollar. Op 4 mei 1904 werden de Franse eigendommen in Panama overgedragen aan de VS.
De Amerikaanse ingenieurs begrepen dat een kanaal op zeeniveau onmogelijk was. Het Amerikaanse plan was sluiskolken te maken die de schepen omhoog en omlaag zouden brengen. Na tien jaar hard werken was het kanaal in 1914 klaar. De officiële opening was op 15 augustus 1914. De Amerikaanse president en de Panamese president tekenden in 1977 de verdragen over het Panamakanaal. De nieuwe verdragen zouden leiden tot teruggave van het kanaal in 1999. De economie in Panama groeit en de ontwikkeling is nog gaat nog steeds voort.

Ga terug naar de startpagina >